Son günlerde, mp3’lerin, cd’lerin yerini, gerçek sese en yakın müziği veren ve retro sayılan plaklar almaya başladı. Çoğu evde nerede olduğu bile unutulan, kimi evlerde ise işe yaramaz diye çöpe atılan plaklar oldukça fazla değer kazandı.
Sizde bir şekilde plaklarla tanıştınız veya bir yerde dinlediniz ve hoşunuza gitti. Gün geldi çattı, gözünüzü kararttınız ve bir pikap (plakçalar) almaya karar verdiniz, peki Pikap Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Pikap almadan önce dikkatle incelemeniz ve karar vermeniz gereken noktaları kısaca özetleyelim isterseniz:
1.Bütçeniz?
Pikap alırken en önemli belirleyici unsurlardan biri bütçeniz. Neredeyse 200 TL’den başlayıp burada telaffuz edemeyeceğimiz rakamlara kadar çıkan pikap çeşitleri mevcut.
Eğer Retro (Antika) pikaplar tercih edecekseniz, genelde bu pikaplar yeni teknoloji pikaplara göre daha uygun fiyatlara satılmakta. Bunun sebebi ise, günümüzde pikap kullanımı üst seviye “Lüx Müzik” seviyesine hitap etmekte olduğu için yeni nesil pikaplar da oldukça kaliteli malzemelerden yapılıyor ve ekstra ekipmanlara gereksinim duyuyor.
Bu aslında biraz da nekadar iyi bir kulağınız olduğuna ve ne kalitede müzik dinlemek istediğinizle de alakalı. Örneğin antika pikapların çoğu “Mono” ses kalitesine sahip. Günümüzde bildiğiniz üzere tüm ses sistemler stereo olarak hizmet vermekte. Söylediğim gibi bu aslında “ne kadar” duymak istediğinizle alakalı.
Eski model antika pikapları; Antika Pazarları, İkinci El siteleri (Misal Plakkent.Com) veya bit pazarlarından temin edebilirsiniz. Diğer sıfır pikaplar da zaten tahmin edebileceğiniz üzere tüm müzik marketlerde yer almakta.
2. Manuel mi Otomatik mi?
Pikapların çalma prensibine göre 2 farklı grubu mevcut. Bir tanesi otomatik diğer ise manuel, hatta bir de yarı otomatik olanlar mevcut.
Otomatik Pikap: Plaklarınızı pikabınızın kapasitesi kadar üst üste dizebilirsiniz. Plağın sonuna gelindiğinde pikap otomatik olarak bir sonraki plağı aşağı indirir ve sizi uğraştırmadan çalmaya başlar.
Yarı Otomatik Pikap: Yarı otomatik pikapta, otomatik olandan fark, plaklar bittikten sonra yeni pikaba geçme yapılmıyor. Siz sadece başlat tuşuna basıyorsunuz, kol otomatik olarak plağı çalmaya başlıyor ve bitince geri yerine geliyor, bazılarında ise “reply” yani yeniden çal seçeneği de mevcut olduğundan, siz durdurana kadar aynı plağı tekrar tekrar çalabiliyor.
Manuel Pikap: Adı üstünde tamamen manuel olarak pikabınızın kolunu elinizle plağın üstüne getiriyor ve elinizle durduruyorsunuz.
Pikaplarda bir diğer önemli husus şu ki, bazı pikaplar kayışlı bazıları ise dişli olarak direkt kayışa ihtiyaç duymadan dönüşlerini sağlıyor.
Aradaki fark ise şu, kayışsız olanlarda dönüş daha stabildir, ve kayışlıya göre biraz daha profesyönel olarak adlandırılabilir. Hatta bazı dj kabinlerinde görmüşsünüzdür, elleriyle ters yönde pikaba zarar vermeden çevirip farklı müzik sesleri yaratabiliyorlar.
Fakat kayışlı pikaplarda ise sürtünmeden dolayı gelebilecek sesler plastik kayış yoluyla en aza inmiş oluyor. Kayışlı olanların genel anlamda daha uygun fiyatlı olduğunu da gözardı etmemek gerekiyor.
4. Ön Amfi Gerektiriyor mu?
Pikabın iğnesi tek başına sesi kulağınıza iletmeye yetmeyeceği için, pikapta kendinden bir hoparlör (özellikle çanta tipi olanlar) yoksa ve pikabınız yeni nesil bir pikapsa mutlaka entegre bir ön amfiye ihtiyaç duyar.
Özellikle antika pikaplarda phono (ses) girişi olduğu ve ön amfi olmadığı için harici bir amfiye veya benim kullandığım gibi amfi yerine kullanılacak eski bir radyoya ihtiyaç duyar. Siz de eğer amfinizde dahili bir hoparlör yok ise, dahili veya harici bir amfiye ihtiyaç duyacaksınız.
Bütçe hesabınızı yaparken bu ek detaylara da dikkat etmenizi öneriyorum.
5.Pikap Kafası ve İğnesi
Pikapta en önemli konulardan biri kafa ve iğne. Bugünlerde Çin malı “Universal” tabir edilen iğneler 15TL’den başlayan fiyatlarla kullanıcılara sunuluyor. Fakat plakla ilk buluşan nokta iğne ve kafa olmasından dolayı, size özellikle tavsiyem iğnesi universal olmayan ve orjinal kafaya sahip bir pikap tercihi yapmanız.

Universal İğne Uzak Durun 🙂
Özellikle pikap alıcılarının çoğu ikinci el tercih ettiği için, daha önceki plak sahipleri orjinal kafaları ve iğneleri çıkarıp yerine universal takıp, orjinalini ayrıca pahalı fiyatlara satabiliyorlar. Bu durumda uyanık olmanızı ve mutlaka sorup, araştırmanızı öneriyorum.
Özellikle tercih etmenizi önerdiğim iki iğne markası ise, Shure ve Audio Technica’dır.
6. Hangi Markaları Tercih Etmeliyim?
Herşeyde olduğu gibi pikap alırken de marka seçimi oldukça önemli. Özellikle sırf görüntüsü güzel, entersan ve şık duruyor diye Çin malı pikaplara yanaşmamanızı öneriyorum. Hatta ve hatta ismini vermek istemediğimiz büyük müzik ve kitap marketlerinde bile satılan çoğu pikap çin malı ve universal iğnelere sahip, bunlardan mutlaka uzak durun. Pikap sektöründe öncü ve kaliteli markalar:
- Dual
- Perpetuum Ebner
- Marrantz
- Technics
- Schneider
Bir alt segmentte ise:
- Sony
- Supraphon
- Philips
- Grundig
- Panasonic
Bu markaları tercih ederseniz, uzun ömürlü bir pikaba sahip olur ve uzun seneler zevkle müzik dinlersiniz.
Plakkent Pikap Alım Rehberi’nde sizler için hazırladığım kısa özet bu şekilde, umarım yardımcı olmuştur. Yine her zaman olduğu gibi en ufak bir sorunuz veya merak ettiğiniz birşeyler olursa admin@plakkent.com‘dan bana ulaşabilir ve herşeyi paylaşabilirsiniz. Müzik dolu günler…