Belkide çoğumuzun ilk defa duyduğu ve ne olduğuna bir anlam veremediği “Fonograf” aslında 1800’lü yılların sonunda insanların en yaygın hobilerinden biriydi. Tahmin edeceğiniz üzere o dönemde insanların üzerinde yoğun savaş stresi varken bir şekilde kendilerine hobi edinip kafalarını dağatmaları gerekmekteydi. İnsanların çok uzun yıllardan beri en önemli hobilerinden biri olan ve ruha hitap eden müziği bir şekilde radyolar dışında da her eve taşımaları gerekiyordu. Çünkü radyoda yayını onlar seçemiyordu, ne çalınırsa onu dinlemek zorunda kalıyorlardı. İşte Fonograf bu ihtiyaca adeta bir ilaç olmuştu, gelin hep beraber tarihini bir inceleyelim.
Plakkent Taş Plak Arşivi’ni Gururla Sunar !
Tamamı seçme tüm taş plak arşivimizi güncelleyerek sizlerin beğenisine sunacağız, umarım beğenirsiniz.






















Evet Plakkent’te sıra şimdi de Gramofon Dünyası’nı keşfetmeye geldi. Eğer ilk ses kaydı nasıl yapıldı ve Gramofon’un icadına kadar ne gibi süreçlerden geçildi diyorsanız öncelikle Fonograflar ile ilgili sayfamıza göz atmanızı öneririm.
Fonograflar ile ilgili sayfamızdan öğrendiğimiz üzere, gramofonda çalınmaya hazır yatay plaklar üzerine kayıtlar yapılıyor ve çalmaya hazır hale getiriliyor.
Öncelikle şunu bilmeliyiz ki, Gramofonlarda kesinlikle günümüzdeki plaklar (7″,33″ vs.) çalınmaz, Gramofonlarda çalacak plaklar 10″‘ ya da 6″(Genellikle oyuncak gramofon plakları) olarak iki ölçüdedir.
Türkiye’de henüz çok fazla bilinmeyen fakat tarihin tozlu raflarından çıkıp insanı adeta hipnotize eden Fonograflar ve belkide ilk defa duyacağınız Fonograf Kovanlarıyla karşınızdayız.
Malesef Türkiye’de çok az kişide bulabileceğiniz bu kayıtları size Plakkent olarak sunmaktan gurur duyuyoruz.






















Füsun Önal oh olsun-kara sevda 45'lik
narlıdere /izmir
Total views: 36
Rana Alagöz sevgiliye-her şey bitmiştir artık 45'lik
narlıdere /izmir
Total views: 181
Güneri Tecer agora meyhanesi-benimde canım var 45'lik
narlıdere /izmir
Total views: 120
Esin Engin bitmeyen şarkı-kaybolan yıllar 45'lik
narlıdere /izmir
Total views: 176